Catering dla żłobka

Kids Menu oferuje dowóz zbilansowanych posiłków do żłobków.

Nasze pyszne i zdrowe menu komponujemy w oparciu o wiedzę dietetyka oraz wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia. Jesteśmy gotowi przygotowywać posiłki z uwzględnieniem alergii pokarmowych. Proponujemy współpracę w oparciu o kilka etapów.

Pierwszym z nich jest Obserwacja. Nasz dietetyk poznaje zwyczaje żywieniowe w placówce podczas wizji lokalnej, czego efektem jest przygotowanie oferty.

Kolejnym etapem jest Edukacja. Organizujemy w placówce spotkanie z Dziećmi, opowiadamy o zdrowym żywieniu, przygotowujemy Dzieci do zmiany jadłospisu.

Teraz przyszedł już czas na Pierwszą Dostawę. Nasze posiłki trafiają do instytucji maksymalnie w godzinę po ich przygotowaniu! Nie spoczywamy jednak na laurach, bacznie przyglądamy się reakcji Maluchów na nowe smaki, dostosowujemy się do uwag ze strony dorosłego kontrahenta. 

Ciągłe doskonalenie jest dla nas niezmiernie ważne! 

Catering w żłobku - co warto wiedzieć?

Organizowanie żywienia w placówkach dla najmłodszych przeszło poważną metamorfozę w ostatnim czasie. Mowa tutaj o przejściu ze stacjonarnej kuchni do bardzo wygodnego i nowoczesnego rozwiązania jakim jest catering. Ale czy w rzeczywistości jest on taki wygodny i łatwy do wprowadzenia w żłobku? Na to pytanie oraz tematu żywienia Dzieci w żłobku postaramy się odpowiedzieć w następnej części artykułu, którą można znaleźć poniżej.

Odpowiednio zaplanowany jadłospis

Każda dorosła osoba wie, że idealnie zaplanowane posiłki pod względem czasowym oraz potrzebnej dawki wartości odżywczych niosą ogromną korzyść dla organizmu. W przypadku małych Dzieci jest dokładnie tak samo. Planując jadłospisy dla Dzieci w żłobku należy przede wszystkim wziąć pod uwagę realne spożycie każdego posiłku. Przykładnie sporządzony jadłospis, jednak złożony z potraw nieakceptowanych albo takich, które zostaną spożyte w niewielkiej części mogą skutkować odmową jedzenia przez dziecko i tym samym doprowadzić do wystąpienia głodu, a z tego etapu już tylko jeden krok do wystąpienia niedoborów pokarmowych. Z drugiej strony wmawianie na siłę jedzenia, tłumacząc, że to zdrowe nie jest korzystne, ponieważ w ten sposób można wywołać stres u Dzieci oraz opiekunów. A wiemy, że w tym przypadku konsekwencje stresu mogą być opłakane w skutkach. Nie trzeba chyba tłumaczyć, że stratni są wszyscy, wliczając tutaj poświęcony czas, pracę, pieniądze oraz surowce.

Jaka jest najlepsza wielkość porcji w jadłospisach?

Przygotowywane posiłki dla Dzieci w żłobku, aby spełniały swój zamierzony cel powinny opierać się o modelową rację pokarmową, która uwzględnia ich prawidłowe zbilansowanie. Zarówno w recepturach potraw jak i jadłospisach dekadowych podawane są wartości brutto czyli ilość surowców jaka jest potrzebna do przygotowania posiłku dla jednego dziecka. Jeżeli chodzi o porcje talerzowe poszczególnych posiłków, tracą na swojej objętości poprzez np. obróbkę wstępną warzyw czy owoców albo obróbkę termiczną ryb lub mięsa. Przykładem orientacyjnej wielkości porcji posiłków w żłobku jest zupa krem - porcja talerzowa - ok. 150-180 ml, surówka - porcja talerzowa - ok. 50g, napój mleczny - ok. 180-200 ml czy podwieczorek - ciasto (kawałek, placek,naleśnik) - ok. 50g.

Prawidłowy rozkład posiłków w żłobku

Według Ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3, placówka sprawuje opiekę nad małymi dziećmi w określonych godzinach, tj. od 6:00 do 18:00 - 18:30. Zazwyczaj w czasie 10 godzin spędzonych w żłobku, podopieczny powinien spożyć 4 posiłki, co stanowi 70-75% dobowego zapotrzebowania energetycznego oraz odżywczego według określonych norm żywienia. Posiłki powinny być serwowane o stałych porach (co ok. 3h) o określonej puli energetycznej zależnej od wieku dziecka. W Polsce zalecana wartość energetyczna dla małych Dzieci będących w żłobku (1-3 lat) to 700-750 kcal. “Klasyczny” model żywienia w żłobku zakłada 4 posiłki, uwzględniając 2 części obiadu, który składa się z zupy oraz drugiego dania, spożywane ze sobą jednocześnie. Istnieje również inny model, w którym obiad podzielony jest na dwie części ale spożywanie ich uzależnione jest od przerwy na sen. Pierwsze danie obiadowe podaje się Dzieciom przed snem - w końcu z pełnym brzuszkiem Dzieciom jest łatwiej zasnąć, natomiast druga część obiadu zjadana jest po zakończeniu drzemki. Podwieczorek czyli ostatni posiłek w żłobku zazwyczaj serwowany jest około godziny 15:00, ponieważ bierzemy pod uwagę potencjalny dłuższy pobyt podopiecznego w żłobku. W niektórych placówkach można natknąć się na układ 4 posiłków, jednak z pominięciem drugiego śniadania. Wtedy obiad jest rozdzielony na dwa posiłki jedzone w jednym czasie, a ostatni posiłek w żłobku stanowi podwieczorek. To rozwiązanie w założeniu ma na celu zwiększenie szans na zjedzenie odpowiedniej porcji obiadowej. Optymalne rozwiązanie planowania posiłków w żłobku powinno jawić się następująco: 

I śniadanie o godzinie 8:00- 9:00 II śniadanie o godzinie 10:30-11:30, obiad w porze 12:30-13:30 i podwieczorek około godziny 14:30-15:00.

Jednak tylko część Dzieci przychodzi do żłobka przed godziną 8:00, natomiast odbiór Dzieci następuje nie później niż około godziny 17:00. Konsekwencją często bywa brak czasu na zaplanowanie posiłków. Bywa też sytuacja, w której rodzice oczekują, aby Dziecko w ciągu pobytu w placówce otrzymało pełny pakiet wyżywienia zakładając wyżej podane godziny przywozu i odbioru dziecka. Skutkuje to tym, że posiłki nie są zaplanowane w odpowiedni sposób i na przykład zdarza się, że zalecane 4 posiłki żłobkowe zjadane są w czasie o wiele krótszym niż powinny. To natomiast prowadzić może do zaburzenia naturalnego rytmu głodu i sytości.

Cechy charakterystyczne dań w żłobku

Aby odpowiednio zaplanować zalecane 4 posiłki w żłobku, trzeba wziąć również pod uwagę fakt, co Dziecko spożywa jeszcze przed przyjazdem do tej placówki. Może być to ciepły napój na bazie mleka albo nawet małe śniadanie. W takim przypadku dopuszcza się rezygnację z planowania posiłku mlecznego na śniadanie dla takiego malucha bądź rezygnację czy zmniejszenie porcji pierwszego śniadania.

W takim razie co catering w żłobku może dopuścić dla małych Dzieci na śniadanie? Przede wszystkim śniadanie powinno być przygotowane na bazie mlecznych produktów. Uzupełnieniem zupy mlecznej może być np. kanapka, z dobrej jakości pieczywa, z masłem min. 82% tłuszczu oraz z porcją dobrych gatunkowo produktów pochodzenia zwierzęcego (wędliny, sery, jaja) z dodatkiem warzywnym czy owocowym. Warto pamiętać, że w jednym posiłku nie zaleca się łączyć takich samych produktów. Każde śniadanie powinno być różnorodne asortymentowo oraz przede wszystkim kolorowe.

Drugie śniadanie warto aby było lekkie. Oznacza to, że porcja owoców czy warzyw jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Dzięki takiej formie II śniadania, małe Dzieci kształtują umiejętność gryzienia co również pomaga przy wzmacnianiu uzębienia. Z warzyw czy owoców można też przygotować koktajl dodając odrobinę jogurtu czy mleka. 

Dania obiadowe to przede wszystkim produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego (mięso, ryba czy kotlet roślinny), produkty węglowodanowe (ziemniaki, kasza, makaron, ryż) oraz dodatki w postaci surówek czy jarzynek. Najczęściej do posiłku obiadowego podaje się kompot przygotowany na bazie świeżych lub mrożonych owoców z wodą niegazowaną.

Podwieczorek to już tylko uzupełnienie puli energetycznej diety Dziecka żłobkowego. Najczęściej wybiera się w tym przypadku domowe ciasto, budyń, placuszki, koktajl czy sałatkę. Jest to lepszy pomysł na zastąpienie produktów gotowych takich jak na przykład herbatniki czy jogurty smakowe. Dzieci powinny mieć stały dostęp do napojów, jednak te powinny być w formie niegazowanej wody źródlanej czy wody mineralnej niskosodowej.

Alergia pokarmowa u Dziecka w żłobku

Alergie pokarmowe to coraz częściej spotykany problem u maluchów zostawianych w żłobku. Jednak nie jest to na tyle duży problem żeby takiego Dziecka nie pozostawić w tego rodzaju placówce. Dzisiejsze żłobki oferują catering uwzględniający wszelkie alergie pokarmowe tworząc gotowe już diety bezglutenowe, bezmleczne, bez jaj kurzych. Przykładem takiego miejsca jest firma oferująca catering dla żłobka, catering dla przedszkoli oraz catering dla szkół - Kidsmenu. Ze względu na obszerność tematu diety eliminacyjnej oraz alergii pokarmowych został stworzony osobny artykuł, który można znaleźć tutaj.

 

Sprawdź: