Catering dla szkół

Kids Menu oferuje dowóz zbilansowanych posiłków do szkół.


Nasze pełnowartościowe menu tworzymy na podstawie doświadczenie dietetyka oraz instrukcje Instytutu Żywności i Żywienia.

Jesteśmy gotowi przygotowywać posiłki stosując się do wytycznych o alergiach pokarmowych. Sugerujemy działanie na podstawie kilku etapów.

Wstępny etap to Obserwacja. Nasz dietetyk identyfikuje przyzwyczajenia żywieniowe w szkole w czasie wizji lokalnej, czego wynikiem jest tworzenie oferty.

Kolejny etap to Edukacja. Aranżujemy w szkole spotkanie z Dziećmi, na którym przekazujemy wiedzę o zdrowym żywieniu, wprowadzamy Dzieci do nowej, zmienionej diety.

Ważnym i ostatnim etapem jest Pierwsza Dostawa. Przygotowane przez nas jedzenie trafia do szkół do godziny po jego przygotowaniu! Nie spoczywamy jednak na laurach, uważnie obserwujemy reakcję Maluchów na nowe smaki, dopasowujemy menu do obserwacji dorosłych kontrahentów.

Ciągłe doskonalenie jest dla nas bezgranicznie ważne!

Catering dla szkół - rewolucja w przemyśle żywieniowym!

Podczas gdy dieta pudełkowa dla dzieci w żłobku czy przedszkolu staje się coraz bardziej popularną metodą żywienia najmłodszych, o regularne posiłki dla dzieci w szkołach trzeba zawalczyć. Co jest tego przyczyną? Zbyt duża samodzielność samych zainteresowanych, zbyt małe zdyscyplinowanie i możliwość kontroli dzieci czy może brak czasu aby odpowiednio zaplanować i przygotować jedzenie dla tej grupy wiekowej. 

Regulacje prawne w zakresie żywienia dzieci szkolnych - poważny problem!

Dziecko w wieku szkolnym czyli od 7 roku życia spędza w szkole oraz na zajęciach dodatkowych poza szkołą większą część dnia, dlatego tak ważne jest aby w tym czasie miało możliwość zjedzenia odpowiednio zbilansowanych pod względem kalorycznym i odżywczym posiłków. Kwestia obowiązku zapewnienia wyżywienia dla dzieci dotyczy tylko i wyłącznie żłobków i przedszkoli, natomiast w przypadku szkół nie ma konieczności organizowania stołówki czy cateringu dla dzieci i młodzieży. Dodatkowym problemem w tej grupie wiekowej jest czas trwania przerwy, który uniemożliwia spokojne zjedzenie ciepłego posiłku. Ważną kwestią jest również nieuwzględnienie nietolerancji pokarmowych czy alergii u dziecka i przygotowywanie obiadów w kuchniach szkolnych, które będą zjadane przez wszystkie dzieci. Warto również zwrócić uwagę na fakt jakości produktów, z których gotowane są posiłki dla dzieci szkolnych. Brakuje tam surowych warzyw i owoców, lekkich zup, zdrowych tłuszczów, ryb, kasz czy oliwy. Często można spotkać się z opinią, że obiady w stołówkach szkolnych po prostu nie smakują dzieciom. Chyba nie trzeba tego tłumaczyć. Szkoły natomiast na ten zarzut odpowiadają zbyt małym budżetem na żywienie.

Złe nawyki żywieniowe przyczyną katastrofy w późniejszym życiu…

Badania, które przeprowadził Instytut Żywności i Żywienia informują o tym, że wraz z pójściem dzieci do szkoły pogarsza się ich żywienie. Średnio 34% młodych Polaków nie zjada drugiego śniadania, a niewiele mniej wychodzi z domu bez zjedzenia pierwszego śniadania. Skutkuje to jedzeniem większej ilości węglowodanów, przetworzonej żywności, wysokokalorycznych przekąsek i piciem słodkich, gazowanych napojów. Efektem jest zaburzenie prawidłowego rytmu zjadania posiłków i doprowadzenie do zachorowania na tzw. choroby cywilizacyjne, do których należą: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, nadwaga i otyłość, alergie czy nowotwory. Dodatkowo nie pomaga praktyka rodziców, którą się coraz częściej obserwuje, która dotyczy dawania dzieciom pieniędzy na przekąski w szkole zamiast przygotowywania pełnowartościowych posiłków.

Kluczem jest urozmaicenie oraz zbilansowanie?

Urozmaicenie diety dziecka szkolnego jest elementarnym warunkiem prawidłowej diety, dostarczającej odpowiedniej ilości podaży wszystkich składników pokarmowych. W przypadku dzieci szkolnych zapotrzebowanie na energię znacząco rośnie, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę okres dojrzewania dziecka. Koniecznie warto się przyjrzeć ilości oraz jakości spożywanych posiłków, gdyż nie dopilnowanie kwestii spożywanych witamin i składników mineralnych prowadzić może do niedoborów żywieniowych, które mają ogromny wpływ na wzrost i rozwój dziecka, a nadmiar spożywanej energii skutkować może nadwagą a dalej otyłością.

A może catering dietetyczny?

Działalność firm cateringowych przeżywa obecnie ogromny rozkwit. Z oferty takich firm korzysta coraz więcej placówek: domy opieki, szpitale czy szkoły, nawet te państwowe. Diety pudełkowe dla dzieci stają się bardzo atrakcyjnym rozwiązaniem dla wielu rodziców. Dzięki odpowiedniej jakości produktów używanych do przygotowywania posiłków, wiedza na temat tego, że dziecko zjada ze smakiem odpowiednią ilość kaloryczną i odżywczą jest bardzo uspokajająca dla każdego opiekuna. W sytuacji kiedy dane dziecko cierpi na alergię pokarmową, nie trzeba martwić się, że wydarzy się coś złego naszej latorośli bo czuwał nad tym sam dietetyk danej firmy cateringowej. Catering dla szkół to dobre rozwiązanie również z tego względu, że mogą być kontynuowane i kształtowane dalej zdrowe nawyki żywieniowe u dziecka. Nagrodą za ten cały proces jest przede wszystkim zdrowy człowiek, a to jest najważniejsza wartość.

Sprawdź: