Podstawy cateringu dla Dzieci z Atopowym Zapaleniem Skóry

Podstawy cateringu dla Dzieci z Atopowym Zapaleniem Skóry

Atopowe Zapalenie Skóry to choroba zapalna, dlatego odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu jej objawów. Na talerzu Dziecka z AZS nie powinny lądować produkty o właściwościach prozapalnych. W jadłospisie należy uwzględnić, natomiast takie artykuły spożywcze, które działają przeciwzapalnie. Co wyklucza, a co obejmuje, więc catering dietetyczny dla Dzieci z AZS?

Czym charakteryzuje się AZS?

Atopowe Zapalenie Skóry to choroba zapalna o podłożu alergicznym. Jej głównymi objawami są: uciążliwy świąd, przesuszenie, zaczerwienienie i łuszczenie skóry. W zaawansowanych przypadkach pojawiają się również zmiany zapalne i ranki, w których może rozwinąć się infekcja. AZS jest chorobą nawrotową i przewlekłą, dlatego jej leczenie to złożony proces, na który składa się również odpowiednia dieta. Co prawda, nie rozwiązuje ona całkowicie problemu zmian skórnych, ale wspomaga leczenie i poprawia wygląd naskórka. Należy zadbać, więc, żeby dieta Dziecka z AZS ograniczała produkty o działaniu prozapalnym, na rzecz tych o właściwościach przeciwzapalnych. Co do nich należy?

Catering dla Dzieci chorych na AZS

Komponując dietę dla Dzieci z AZS, musimy dążyć do tego, aby w codziennym jadłospisie znajdowało się mnóstwo warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Bardzo dobrym wzorem prawidłowego żywienia przy takich problemach zdrowotnych jest dieta śródziemnomorska, obfitująca w artykuły, które nie tylko łagodzą stany zapalne, ale zawierają również wiele cennych składników odżywczych. Podstawą diety Dziecka z AZS powinny być:

- produkty probiotyczne, czyli kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne, jak jogurty czy kefiry,

- ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, między innymi sardynki, śledzie, makrele, łososie, 

- produkty zawierające flawonoidy, czyli owoce i warzywa.

Jeśli catering dla szkół zostanie zmodyfikowany z myślą o diecie Dzieci chorych na AZS, z pewnością nie zabraknie w nim wyżej wymienionych produktów spożywczych. Dzięki tłustym rybom zawierającym nienasycone kwasy tłuszczowe skóra osób podatnych na infekcje zostaje wzmocniona. Oleje rybne wspomagają również odporność, a tym samym zmniejszają liczbę alergii. Obecne w rybach kwasy omega 3 działają przeciwzapalnie, dlatego poprawiają wygląd skóry i zapobiegają nasilaniu się objawów AZS. 

Równie korzystne są probiotyki w przypadku, kiedy podłożem AZS jest alergia pokarmowa. Jej przyczyną są nieszczelne jelita, które przepuszczają większe składniki pożywienia (białka) oraz endotoksyny. Substancje te aktywują układ immunologiczny i powodują powstawanie stanów zapalnych. Poza tym, zaburzona mikroflora jelitowa wiąże się z zaostrzeniem objawów AZS ze względu na fakt, że zbyt mała liczba dobrych bakterii jelitowych nie jest w stanie zneutralizować patogenów, które dostają się do organizmu wraz pożywieniem. Należy dbać zatem, aby dieta Dziecka z AZS obfitowała w probiotyki, dzięki którym odpowiednia ilość dobrych bakterii w jelitach poradzi sobie z szybkim unieszkodliwianiem szkodliwych drobnoustrojów. 

Czego nie może jeść dziecko z AZS?


Rodzice Dzieci chorych na AZS powinni pamiętać, że do zaostrzenia objawów tej przypadłości często przyczynia się alergia pokarmowa. W takim przypadku, zamawiając catering dla przedszkoli, należy przygotować listę alergenów, które są dla Dziecka uczulające. Najczęściej alergenami są:

- jajka,

- cytrusy,

- pomidory,

- niektóre rodzaje orzechów,

- nabiał,

- soja.

Aby przekonać się, na który z tych artykułów spożywczych dziecko jest uczulone, wystarczy tymczasowo wykluczyć je z codziennego jadłospisu. Dla pewności warto wykonać również testy skórne lub testy z krwi. Poza tym, niezależnie od stwierdzonych alergii pokarmowych u Dziecka z AZS, dieta nie powinna zawierać także substancji znanych z działania prozapalnego, czyli przede wszystkim cukru. Dotyczy to zarówno słodzonych napojów, jak i wszelkich słodyczy, w tym ciast i deserów. Niewskazany jest także nadmiar wysoko przetworzonych produktów, takich jak białe pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe, czy dania fast food. W cateringu dla Dzieci z AZS nie podajemy również dużych ilości czerwonego mięsa i nasyconych kwasów tłuszczowych (smalec, masło, tłusty nabiał).